Videoblogg: chins med extravikt

Dagens träningspass var inriktat på chins. Jag använder begreppet chins om både såna med handflatorna framåt och handflatorna bakåt och specificerar genom att ange om de utförs med supinerat eller pronerar grepp. Beroende på vilket grepp man har används olika muskler mer eller mindre. Med supinerat grepp kopplas biceps in mer och med pronerat grepp jobbar ryggen och magen mer.
När jag började träna på chins för sisådär 19 år sedan (det är sant, jag var 10 år gammal när jag började göra chins) så var chins övningen med handflatorna framåt och pullups handflatorna bakåt men det var innan Crossfit spreds och hade andra definitioner.
Jag tycker att chins är den roligaste övningen att göra och försöker ägna ett pass i veckan åt bara de övningen. Jag periodiserar träningen med fokus på styrka, uthållighet och teknik. Just nu jobbar jag med styrka vilket innebär att jag gör omgångar som innehåller 1-5 repetitioner max. Eftersom jag kör 27 repetitioner om jag gör med min egen kroppsvikt så behöver jag öka på vikten. Det flera sätt att öka belastningen på, att använda ett gummiband och hänga runt axlarna med en extra vikt är ett sätt. Jämfört med att ha ett bälte med en kedja och vikten hängandes i blir samma vikt tyngre med gummiband eftersom bandet sviktar.

Ett gummiband är perfekt redskap att använda i perioderna där man fokuserar på uthållighet och vill minska vikten man lyfter. Då hänger man bandet runt stången och stoppar i fötterna i bandet.

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer