När det börjar kännas – om att belöna med styrka

 
Att börja löpträna är egentligen inte svårt. Visst, dörren är tung men ut kommer du. Kanske till och med två gånger första veckan. Andra veckan fungerar också men det börjar strama i knäna. Tredje veckan gör det ont innan du blir ordentligt varm och fjärde veckan ställer du in ett planerat löppass för första gången för den här nystarten av din träning. Den vanligaste orsaken till att man får ont när man löptränar är att man inte är tillräckligt stark. Att man går ut för hårt och inte får tillräcklig återhämtning mellan passen är också en orsak precis som att genomföra löppass som är för lika varandra. Variation är nyckeln både till kortsiktiga resultat med pass som du kan avverka vecka efter vecka och till långsiktiga resultat som gör dig till en snabbare och mer uthållig löpare.
Att sköta sin styrketräning som löpare är A och O för att hålla sig smärt- och skadefri. Redan innan det börjar kännas i kroppen bör du börja styrketräna. Se styrketräningen som en belöning till kroppen för alla kilometer den orkar bära dig. Fokusera på bålen och rumpa i första hand, där finns nyckeln till både ett effektivare löpsteg och förebyggande av löparknä. Kom också ihåg den viktiga vadmuskeln som hjälper dig att pressa ifrån underlaget.
Om du vill följa ett färdigt träningsupplägg för att att klara av att springa 5 kilometer finns Ida och min 5km-löparskola och vill du sikta på 10 kilometer är vi nu inne på femte veckan. Här finns alla pass: Röhnisch Runningschool.
 


Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer