Vad är ett superset?

Ett superset är ett set/en omgång med två övningar på raken utan vila emellan. Om du kör tre övningar på raken kallas det triset. Man kan köra fyra eller fler övningar på raken också och då kallar man det en cirkel, så kallad cirkelträning. Ett superset kan bestå av två övningar för samma muskel till exempel bröstpress med hantlar och armhävningar för bröstmuskulaturen eller två övningar för olika muskler till exempel bicepscurl och tricepspress. Ett roligt sätt att bygga upp ett triset är att välja en underkroppsövning till exempel knäböj eller utfall, en överkroppsövning till exempel latsdrag, hantelrodd eller plankan och avsluta med en pulshöjare till exempel snabba step up på en högre bänk eller 1 minut löpning eller i roddmaskinen.
Syftet med att lägga upp träningen i superset eller triset är att tvinga musklerna att jobba hårdare pressa dem mer än vanligt. Eftersom du inte vilar mellan övningar höjs intensiteten och du får upp pulsen vilket ger en konditionsförbättring. Var noggrann med att hålla tekniken strikt genom alla övningarna så att du inte slarvar när du blir trött.
I klippet nedan kör jag ett superset bestående av en tung bicepscurl och en liggande hantelflyes. Är du gravid i vecka 20 eller mer bör du undvika övningar där du ligger på rygg och kör tunga övningar eftersom buktrycket blir stort. Vinkla upp ryggstödet några steg istället.

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer