Tankar om träning på TV4 Nyhetsmorgon
I morse besökte överläkaren Mikael Sandström TV4 Nyhetsmorgon och svarade på tittarfrågor. Efter inslaget har jag fått många frågor från mina kunder och bloggläsare som ställer sig undrande till hans påståenden både om huruvida plankan är en bra eller dålig magövning samt rekommendationen att en kvinna som har genomgått snitt och/eller har delade magmuskler kan springa 3 månader efter förlossningen men inte styrketräna. Jag vill gärna lyfta upp och bemöta Mikaels inlägg här i min egen blogg. Om det är något som känns oklart, tveka inte att fråga!
Första delen: om “Plankan”:
Mikael menar att Plankan inte är en bra magövning eftersom den:
1. Är statisk (att man står stillastående och därmed inte utvecklar dynamisk kraft)
2. Har för lång hävstång och därmed blir för tung för ryggen
Jag menar: Plankan som magövning kan vara en bra övning för väldigt vältränade personer som vill bli statiskt uthålliga i sin idrottsgren. Men för de allra flesta personer är plankan på tå för tung för att vara en magövning och istället belastar den ländrygg och axlar. Det finns väldigt många andra övningar som är bättre för dig som vill fokusera på magmusklerna, oavsett om det är de inre eller de yttre magmusklerna du vill träna. För oss som har varit gravida och därför har eller har haft delade magmuskler är det allra viktigast att vi lär oss aktivera bålen inifrån och ut. Naveln nära ryggen och sänkt ner mot höften. I vanlig planka är det som sagt få som orkar hålla upp naveln mot ryggen utan att magmusklerna hänger ned mot golvet och belastningen ligger på ryggen istället. För er som vill ha andra varianter av plankan med stora dynamiska moment och möjlighet till att avlasta ryggen så att du får kontakt med magmusklerna har jag i två blogginlägg sammanställt massa Filmade magövningar & Magträning.
Andra delen: om att springa efter graviditet och snitt:
Mikael svarar såhär på frågan: “Hur tränar jag bäst efter att för 3 månader sedan ha genomgått ett snitt, mina magmuskler är delade?”:
1. Efter 3 månader är det bra att springa
2. Efter 3, 4, 5 månader så kan man träna precis som man gjorde innan. Då är snittet läkt.
Jag svarar: Få kvinnor som genomgått ett snitt har bålstyrkan som krävs för att kunna springa med ett korrekt löpsteg. Löpning för tidigt efter förlossning (oavsett om den är vaginal eller genom snitt) kan leda till inkontinens eftersom livmodern tryckt ner mot bäckenbotten när bebisen låg i magen. Kvinnor som springer efter graviditet utan att ha tillräcklig styrka får ont i knän, höfter eller rygg. Graviditetshormoner som mjukar upp kroppen finns kvar i kroppen upp till 16 veckor efter förlossning och så länge som man ammar. Detta hormon gör kroppen mindre stabil och ökar risken för belastningsskador.
När du börjar träna försiktigt efter förlossningen ska du absolut inte träna som du gjorde innan. Du behöver först läka och stärka de inre magmusklerna, de yttre magmusklerna och ryggen. Det kan ta upp till ett år. Dessutom behöver du hitta tillbaka till en korrekt hållning och lära dig aktivera sätets muskulatur (som kopplas ur när du svankar som gravid). Oavsett hur du fött ditt barn är det inte säkert att du någonsin kan träna som du gjorde innan. Att hoppa hopprep eller springa riktigt fort eller långt och samtidigt hålla tätt är för många tjejer svårt, kanske till och med omöjligt. Däremot kommer du med rätt teknik och bra övningar säkerligen kunna bli starkare i bålen än innan, men inte med hjälp av löpning 3 månader efter ett snitt. Du kan läsa fler inlägg som jag har skrivit om Löpning efter graviditet och Tankar om löpning efter graviditet.
Jag tycker att det är jätteroligt att man i TV pratar om träning och framförallt träning efter graviditet. Det är ovanligt, konstigt nog, eftersom de flesta kvinnor blir gravida någon gång i livet. Men ändå fokuserar media oftast på hur kvinnokroppen ser ut istället för på hur den faktiskt fungerar. Kvinnokroppen är väldigt komplex. Den är fantastisk och smart – det ska vi nyttja och sprida kunskap om. Alla graviditeter är olika, våra förlossningar går annorlunda till och våra kroppar reagerar olika, det är viktigt att komma ihåg. Om man ska ge generella rekommendationer om träning efter graviditet behöver man därför vara påläst och supertydlig och vara väldigt försiktig med generella rekommendationer och “sanningar” som i värsta fall kan orsaka skador och besvär. Kvinnor och kvinnors kroppar är värda att ta på allvar.